Drukt Panini opzettelijk stickers met een beperkte oplage of zeldzame stickers?

Nee. Elke collectie bestaat uit een aantal stickers die op één of twee printvellen worden gedrukt, waarop van elke sticker één exemplaar staat, en er worden evenveel exemplaren van elke sticker gedrukt als er albums zijn.

Wanneer werden zelfklevende stickers geïntroduceerd?

De zelfklevende stickers zijn geïntroduceerd in de Calciatori-collectie van 1971/1972. Oorspronkelijk waren de stickers gemaakt van licht karton en moesten verzamelaars ze met lijm in het album plakken. Eind jaren '60 werden er kleine dubbelzijdige klevende driehoekjes aan de achterkant van de stickers aangebracht, zodat ze zonder lijm in het album konden worden geplakt.

Waarom heeft de originele versie van de ondersteboven geplaatste speler een rood shirt, een witte broek en zwarte sokken met gele streep?

Dit is om te zorgen dat hij niet kan worden gekoppeld aan enig Italiaans team en daardoor alle spelers in het algemeen kan vertegenwoordigen.

Welke speler stond op de omslag van de eerste editie van Calciatori?

De Zweedse speler Nils Liedholm, die destijds speelde voor AC Milan en deel uitmaakte van het legendarische aanvallerstrio "Gre-No-Li" (samen met Gren en Nordhal).

Hoeveel stickerpakketten produceert Panini per jaar?

In de afgelopen paar seizoenen heeft Panini gemiddeld 1 miljard pakketten per jaar geproduceerd. Dat komt overeen met 6 miljard stickers!

Hoeveel pakketten werden er verkocht van de eerste Calciatori-collectie?

3 miljoen. Het jaar erop nam dit aantal toe tot 15 miljoen en het jaar daarna tot 29 miljoen.

Wie heeft de Panini-collecties bedacht?

Giuseppe Panini, die het bedrijf in 1961 heeft opgericht, en eerder al het krantendistributiebedrijf van de gebroeders Panini leidde (1955). Zijn broer Benito begon tegelijkertijd met hem in het bedrijf en hun oudere broers, Umberto en Franco, sloten zich in 1963 ook bij het bedrijf aan. Giuseppe Panini stierf op 18 oktober 1996 op 71-jarige leeftijd.

Wanneer zijn stickers/kaarten ontstaan?

De oudste bekende sticker/kaart maakte deel uit van een serie die is uitgegeven door de Bognard Lithography of Paris in 1867, en toonden de paviljoens van de wereldtentoonstelling die in dat jaar werd gehouden. Zij werden opgevolgd door de kaarten van sigaretten van Marquis of Lorne. Deze kaarten waren afbeeldingen op karton die vanaf 1879 in de VS werden gebruikt ter promotie van dit merk sigaretten.

Wat is "fifimatic"?

Dit is de automatische verpakkingsmachine die is uitgevonden door Umberto Panini: hij verzamelt de stickers (het aantal stickers is afhankelijk van de bestelling) en verpakt ze. Vervolgens rollen de dozen met daarin de stickerpakketten uit de machine.

In welk jaar begon Panini met de uitgave van "L’Almanacco Illustrato del Calcio Italiano" (de geïllustreerde gids voor Italiaans voetbal)?

In 1970 werd deze titel onder leiding van Luigi Scarambone verworven van uitgeverij Carcano. Voordien werd zij uitgegeven door Rizzoli en geschreven door Leone Boccali (de legendarische sportverslaggever die haar oprichtte in 1939) en De Vecchi.

Waarom is het logo van Panini een ridder?

Omdat Giuseppe Panini, die dol was op raadsels en puzzels, zijn eigen kruiswoordpuzzels maakte onder het pseudoniem "de ridder". In de jaren '70 werd er ook een tijdschrift uitgegeven voor verzamelaars van Panini-stickers, waarin "Pepino de Ridder" een grote rol speelde (Pepino vertegenwoordigde Giuseppe).

Wat was de eerste stickercollectie die Panini maakte buiten de Calciatori-collecties?

"Aerei e Missili" (vliegtuigen en raketten) in 1965, gevolgd door "Animali di tutto il mondo" (dieren van de wereld).

Wat was de eerste Panini-sticker die ooit is gedrukt?

Een foto van Bruno Bolchi, verdediger bij en aanvoerder van Inter Milan.

Hoeveel kostte het eerste Calciator-pakket?

10 lire (circa 0,5 eurocent); het pakket bevatte slechts 2 stickers.

Wat is "Il feroce saladino"?

Dit was een promotiesticker die in 1937 werd gedrukt voor Perugina, een Italiaanse chocoladeproducent. Door een distributiefout werd deze sticker in de meeste delen van Italië zeer zeldzaam, waardoor hij een voor die tijd ongekend hoge waarde kreeg.

Wanneer werden voor het eerst meertalige bijschriften gebruikt?

In 1970, voor het WK in Mexico; dit was ook voor het eerst dat een stickercollectie op internationaal niveau werd verkocht en gepromoot.

Wat was het eerste stickeralbum dat voor het WK voetbal is uitgegeven?

"Mexico '70". Dit album viel samen met de laatste editie van het wereldkampioenschap waarin het winnende team de historische Jules Rimet-trofee kreeg, die in 1974 werd vervangen door de huidige FIFA WERELDBEKER.